вторник, 24 марта 2020 г.

АКОФ-37 Захист Вітчизни

АКОФ-37
Захист Вітчизни

Тема: "Надання домедичної допомоги при травмі очй та переломах"

айбільш чутливий людський орган – це очі, тому їх травми досить часто тягнуть за собою серйозні негативні наслідки, аж до втрати зору. І щоб уникнути можливих проблем, потрібно вміти надати правильну невідкладну допомогу при різних травмах очей.

Які бувають види травм

Наука офтальмологія поділяє очні пошкодження на наскрізні, проникаючі і поверхневі. Також до травм відносяться контузії, термічні і хімічні опіки, а також попадання сторонніх тіл в очне яблуко.
При пораненнях ока кожна хвилина має значення. Сильні внутрішньоочні крововиливи, випадання внутрішніх тканин або розвиток інфекції загрожує втратою ока. Тому спеціалізована допомога лікаря потерпілому повинна бути надана відразу після надання першої допомоги.
Перша допомога при травмі очей
  1. Попадання дрібних сторонніх тіл
Потрібно промити очі при попаданні невеликого стороннього тіла. Якщо не виходить видалити порошинку самостійно, потрібно якомога швидше звернутися до офтальмолога за допомогою.
  1. Попадання сторонніх тіл в очне яблуко
Не можна самостійно видаляти стороннє тіло, якщо воно потрапило в око! Також не слід терти травмоване око. Гострі краї предмета ще більше можуть травмувати орган зору і привести до сильного руйнування очного яблука. Накладіть на очі стерильну пов’язку і негайно зверніться за медичною допомогою.
  1. При кровотечі
Якщо сталася важка контузія або глибоке проникаюче поранення ока, відкривається кровотеча, яку потрібно зупинити якомога швидше. Для цього потрібно закапати антибактеріальні краплі, потім накласти стерильну пов’язку і після цього негайно звернутися до кваліфікованого лікаря.
Зробіть пов’язку з марлі або стерильного бинта, в крайньому випадку можна скористатися пропрасованою чистою серветкою. Краще накласти пов’язку відразу на два ока, це необхідно для того, щоб синхронні рухи хворого і здорового очей ще більше не погіршили стан. Потім потерпілого необхідно з особливою обережністю доставити до лікаря.
  1. Термічний опік
Пошкоджену ділянку ока при термічному опіку необхідно продезінфікувати очними краплями. Після цього рекомендується накласти стерильну марлеву пов’язку і потім звернутися до лікаря.
  1. Хімічний опікПри попаданні шкідливих хімікатів в око, в першу чергу потрібно з’ясувати, яка саме це речовина. Зазвичай при хімічних опіках потрібно термінове промивання проточною теплою водою. Однак деякі хімікати (плавикова кислота, натрій і сухе негашене вапно) при взаємодії зі звичайною водою можуть завдати ще більшої шкоди. Коли ж Ви все-таки впевнені, що отриманий опік стався не від цих хімічних речовин, то можете приступати до промивання. При цьому повіки не повинні бути закриті, тривати ця процедура повинна як мінімум 15 хвилин.
    Якщо після промивання на очах залишилися тверді частинки шкідливої речовини, їх необхідно усунути, використовуючи чисту ватну паличку. Пам’ятайте, чим швидше Ви видалите їдке джерело, тим вищою буде ймовірність успішного результату. Пов’язка на очі не накладається.
    Бережіть свої очі і будьте здорові!
  Перелом - ушкодження кістки з порушенням її цілісності. Травматичні переломи розділяють на відкриті (є ушкодження шкіри в зоні перелому) і закриті (шкірний покрив не порушений).
  При відкритому переломі травма не викликає сумнівів. Закритий перелом не так очевидний, особливо, якщо він неповний, коли порушується частина поперечника кістки, частіше у вигляді тріщини.
  Для усіх переломів характерні:
- різкий біль при будь-яких рухах і навантаженнях;
- зміні положення і форми кінцівки, її укорочення;
- порушення функцій кінцівки (неможливість звичних дій або ненормальна рухливість);
- набряклість і синець в зоні перелому.
  Надання першої допомоги при переломах кінцівок багато в чому визначає результат травми: швидкість загоєння, попередження ряду ускладнень (кровотеча, зміщення відламків, шок) і переслідує три мети:
1) створення нерухомості кісток в області перелому (що попереджає зміщення відламків і ушкодження їх краями посудин, нервів і м'язів);
2) профілактику шоку;
3) швидку доставку потерпілого до медичної установи.
Перша допомога при закритому переломі
Якщо є можливість викликати швидку допомогу, то зробіть це. Після чого забезпечте нерухомість пошкодженої кінцівки, наприклад, покладіть її на подушку і забезпечте спокій. На передбачувану зону перелому покладіть що-небудь холодне. Самому постраждалому можна дати випити гарячий чай або знеболювальний засіб.
  Якщо транспортувати потерпілого вам припаде самостійно, то заздалегідь необхідно накласти шину з будь-яких підручних матеріалів (дошки, лижі, палиці, лозини, парасольки). Будь-які два тверді предмети прикладають до кінцівки з протилежних сторін поверх одягу і надійно, але не туго (щоб не порушувати кровообіг) фіксуються бинтом або іншими відповідними підручними матеріалами (пояс, ремінь, стрічка, мотузок). Фіксувати потрібно два суглоби - вище і нижче місця перелому. Наприклад, при переломі гомілки фіксуються гомілковостопний і колінний суглоби, а при переломі стегна - усі суглоби ноги. Якщо під рукою зовсім нічого не виявилось, пошкоджену кінцівку слід прибинтовувати до здорової (руку - до тулуба, ногу - до другої ноги). Транспортування потерпілого з переломом ноги здійснюється в положенні лежачи.
Перша допомога при відкритому переломі 
  Відкритий перелом небезпечніший за закритий, оскільки є можливість інфікування відламків. Якщо є кровотеча, її потрібно зупинити. Якщо кровотеча незначна, то досить накласти пов'язку, що давить. При сильній кровотечі накладаємо джгут, не забуваючи відмітити час його накладення. Якщо час транспортування займає більше 1,5-2 годин, то кожні 30 хвилин джгут необхідно послабляти на 3-5 хвилин. Шкіру навколо рани необхідно обробити антисептичним засобом (йод, зеленка). У разі його відсутності рану потрібно закрити бавовняною тканиною. Тепер слід накласти шину, так само як і у разі закритого перелому, але уникаючи місця, де виступають назовні кісткові уламки і доставити потерпілого до медичної установи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий